Printer Friendly Version Poseta gradu Gospiću i Ličko-senjskoj županiji @ 5 November 2021 08:14 AM

Generalni konzul Goran Petrović i konzul Vladimir Marjanović, 03.11.2021. godine, posetili su Ličko-senjsku županiju gde su se sastali se sa županom Ernestom Petriem. Sastanku je prisustvovao i zamenik župana iz redova srpske zajednice Milan Uzelac. Razgovarano je o unapređenju bilateralne saradnje u oblasti poljoprivrede, turizma, kulture, nauke i obrazovanja i položaju sprske nacionalne zajednice u ovoj županiji.

U zgradi Gospićko-senjske biskupije susreli su se sa biskupom Zdenkom Križićem, koga su upoznali sa dosadašnjim aktivnostima na jurisdikcionom području i problemima stanovnika srpske nacionalnosti u ruralnim sredinama na području Like i Korduna.

Zajedno sa gospićko-smiljanskim parohom, jerejom Draganom Mihajlovićem, generalni konzul i konzul posetili su park u centru Gospića, y kome je do 1992. godine postojao pravoslavni hram "Sv.Velikomučenika Georgija" (miniran i srušen do temelja, a plac bio korišćen kao parkiralište).

Takođe su posetili i Memorijalni centar "Nikola Tesla" u Smiljanu, koji čini rodna kuća, hram "Sv. apostola Petra i Pavla" u kojoj je naučnik kršten, trem, spomenik i multimedijalni centar sa patentima.