Printer Friendly Version Посета граду Госпићу и Личко-сењској жупанији @ 5 November 2021 08:09 AM

Генерални конзул Горан Петровић и конзул Владимир Марјановић, 03.11.2021. године, посетили су Личко-сењску жупанију где су се састали се са жупаном Ернестом Петрием. Састанку је присуствовао и заменик жупана из редова српске заједнице Милан Узелац. Разговарaно је о унапређењу билатералне сарадње у области пољопривреде, туризма, културе, науке и образовања и положају спрске националне заједнице у овој жупанији ...

У згради Госпићко-сењске бискупије сусрели су се са бискупом Зденком Крижићем, кога су упознали са досадашњим активностима на јурисдикционом подручју и проблемима становника српске националности у руралним срединама на подручју Лике и Кордуна.

Заједно са госпићко-смиљанским парохом, јерејом Драганом Михајловићем, генерални конзул и конзул посетили су парк у центру Госпића, y коме је до 1992. године постојао православни храм "Св.Великомученика Георгија" (миниран и срушен до темеља, а плац био коришћен као паркиралиште).

Такође су посетили и Меморијални центар "Никола Тесла" у Смиљану, који чини родна кућа, храм "Св. апостола Петра и Павла" у којој је научник крштен, трем, споменик и мултимедијални центар са патентима.