Printer Friendly Version Poseta mesnim zajednicama Medak i Vrebac u Gradu Gospiću @ 7 October 2021 10:59 AM

Generalni konzul Goran Petrović i konzul Vladimir Marjanović, 05.10.2021. godine, posetili su mesne zajednice Medak i Vrebac u Gradu Gospiću.

U srpskom pravoslavnom manastiru Medak susreli su se sa predsednikom Mesne zajednice Mirko Zagorcem i parohom gospićko-smiljanskim, jerejom Draganom Mihajlovićem. Sastanku je prisustvovao i zamenik župana Ličko-senjske županije iz redova srpske zajednice Milan Uzelac. Manastirski hram "Usekovanja glave Sv.Jovana Krstitelja" izgrađen je 1724. godine, a obnavljan 1867. i 1865. godine i nakon ratova u 20 veku. Manastirski kompleks čine nedovršen konak/trepezarija izrađen od drveta i ruševni konak. U manastiru danas nema bratstva.

U zgradi Srpske narodne čitaonice i knjižnice u Vrepcu susreli su se sa predsednikom Mesne zajednice Dušanom Graovcem i sa desetak meštana. Sastanku je prisustvovao i zamenik župana Ličko-senjske županije iz redova srpske zajednice Milan Uzelac. Predstavnicima Srpske narodne čitaonice i knjižnice uručena je donacija knjiga, poklon Službenog glasnika R.Srbije. U mestima Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko i Selište Vrebačko danas živi oko 60 stanovnika. Pretežno je reč o staračkom povratničkom stanovništu. Srpska narodna čitaonica i knjižnica u Vrepcu osnovana je 1929. godine.  Svoj rad je obnovila 2017. godine.