Printer Friendly Version Посета месним заједницама Медак и Вребац у Граду Госпићу @ 7 October 2021 10:56 AM

Генерални конзул Горан Петровић и конзул Владимир Марјановић, 05.10.2021. године, посетили су месне заједнице Медак и Вребац у Граду Госпићу.

У српском православном манастиру Медак сусрели су се са председником Месне заједнице Мирко Загорцем и парохом госпићко-смиљанским, јерејом Драганом Михајловићем. Састанку је присуствовао и заменик жупана Личко-сењске жупаније из редова српске заједнице Милан Узелац. Манастирски храм "Усековања главе Св.Јована Крститеља" изграђен је 1724. године, а обнављан 1867. и 1885. године и након ратова у 20 веку. Манастирски комплекс чине недовршен конак/трепезарија израђен од дрвета и рушевни конак. У манастиру данас нема братства.

У згради Српске народне читаонице и књижнице у Врепцу сусрели су се са председником Месне заједнице Душаном Граовцем и са десетак мештана. Састанку је присуствовао и заменик жупана Личко-сењске жупаније из редова српске заједнице Милан Узелац. Представницима Српске народне читаонице и књижнице уручена је донација књига, поклон Службеног гласника Р.Србије. У местима Вребац, Павловац Вребачки, Завође Вребачко и Селиште Вребачко данас живи око 60 становника. Претежно је реч о старачком повратничком становништу. Српска народна читаоница и књижница у Врепцу основана је 1929. године.  Свој рад је обновила 2017. године.