Printer Friendly Version Trinaesti festival srpske kulture u Istri @ 7 October 2021 10:38 AM

Trinaesti festival srpske kulture u Istri održava se kroz nekoliko ciklusa u Puli.  Organizatori centralne manifestacije su Srpski kulturni centar u Istri, Galerija 73 iz Beograda i Udruženje ruske nacionalne manjine Istarske županije "Ruski dom". Održavanje festivala pomogli su Istarska županija, Grad Pula, Turistička zajednica Grada Pule i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu MSP. Festival je 2021. godine posvećen tradicionalnom prijateljstvu srpskog i ruskog naroda, a organizuje se povodom obeležavanja 20. oktobra, Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Generalni konzul Goran Petrović, 01.10.2021. godine, u Srpskom kulturnom centru u Puli, prisustvovao je svečanom otvaranju festivala i otvaranju izložbe "Druge obale", ruskog akademskog slikara Sofije Ječine, koja poslednje tri godine stvara u Beogradu. Svečanom otvaranju prisustvovali su i zamenik župana istarske županije Jessica Asquavita iz redova italijanske nacionalne manjine, načelnica Upravnog odeljenja za kulturu i razvoj civilnog društva grada Pule Lena Radunić, direktor Galerije 73 iz Beograda Mirela Pudar, koordinator programa Srpskog kulturnog centra u Istri Milan Rašula, predsednici veća srpske nacionalne manjine Istarske županije i gradova i opština (Pula, Vodnjan, Labin, Poreč i Fažana) i predstavnici srpske zajednice sa područja Istre.
u Srpskom kulturnom centru u Puli, 02.10.2021. godine, održana je i projekcija dokumentarnog filma "U potrazi za mestom" autora Miroslava-Bate Petrovića i promocija knjige "Beograd u plavom" Sofije Ječine.
Do kraja 2021. godine, u okviru festivala, biće održana i revija srpskog filma, kao i izložba portreta znamenitih ličnosti iz celog sveta koji su davali intervjue za list Politika.