Printer Friendly Version Тринаести фестивал српске културе у Истри @ 7 October 2021 10:37 AM

Тринаести фестивал српске културе у Истри одржава се кроз неколико циклуса у Пули.  Организатори централне манифестације су Српски културни центар у Истри, Галерија 73 из Београда и Удружење руске националне мањине Истарске жупаније "Руски дом". Одржавање фестивала помогли су Истарска жупанија, Град Пула, Туристичка заједница Града Пуле и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону МСП. Фестивал је 2021. године посвећен традиционалном пријатељству српског и руског народа, а организује се поводом обележавања 20. октобра, Дана ослобођења Београда у Другом светском рату.

Генерални конзул Горан Петровић, 01.10.2021. године, у Српском културном центру у Пули, присуствовао је свечаном отварању фестивала и отварању изложбе "Друге обале", руског академског сликара Софије Јечине, која последње три године ствара у Београду. Свечаном отварању присуствовали су и заменик жупана истарске жупаније Jessica Asquavita из редова италијанске националне мањине, начелница Управног одељења за културу и развој цивилног друштва града Пуле Лена Радунић, директор Галерије 73 из Београда Мирела Пудар, координатор програма Српског културног центра у Истри Милан Рашула, председници већа српске националне мањине Истарске жупаније и градова и општина (Пула, Водњан, Лабин, Пореч и Фажана) и представници српске заједнице са подручја Истре.
у Српском културном центру у Пули, 02.10.2021. године, одржана је и пројекција документарног филма "У потрази за местом" аутора Мирослава-Бате Петровића и промоција књиге "Београд у плавом" Софије Јечине.
До краја 2021. године, у оквиру фестивала, биће одржана и ревија српског филма, као и изложба портрета знаменитих личности из целог света који су давали интервјуе за лист Политика.