Printer Friendly Version Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave @ 16 September 2021 11:19 AM

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave GK G. Petrović je prisustvovao i svečanom skupu u Srpskom kulturnom centru u Puli koji su zajedno organizovali Županijsko veće SNM Istre, SDSS i SKC uz prisustvo predsednika i predstavnika Veća SNM i srpskih organizacija i udruženja iz Pule, Fažane, Poreča, Vodnjana i Buja.


Nakon intoniranja državnih himni Hrvatske i Srbije i uvodnog kurtoaznog obraćanja  Milana Rašule (SKC) G. Petrovića, Miloša Bajića (Županijsko veće SNM) i Dragana Živanovića (SDSS) u kulturnoumetničkom delu programa izvedene su najpopularnije srpske pesme iz vremena Prvog svetskog rata, Tamo daleko i Kreće se lađa francuska a zatim i poema Oskara Daviča Oj Srbijo. U drugom delu programa Slava Obranović saradnica SKC-a je izvela i više poznatih srpskih pesama poput Oj Moravo moje selo ravno , Moj Milane i drugih.


Nakon svečanog programa nastavljeno je neformalno druženje tokom kojeg su G.Petrović i Milan Rašula posebno istakli značaj popisa stanovništva koji je započeo 13. septembra putem aplikacije E-građani i potrebu da se i u ličnim kontaktima ohrabre svi pripadnici srpske zajednice u Istri da se tako i izjasne. Kao Srbi, pravoslavci, koji govore srpski jezik i koriste ćirilično pismo jer je to veoma značajno za očuvanje srpskog nacionalnog bića na ovim prostorima.