Printer Friendly Version Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе @ 16 September 2021 11:16 AM

Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе ГК Г. Петровић је присуствовао и свечаном скупу у Српском културном центру у Пули који су заједно организовали Жупанијско веће СНМ Истре, СДСС и СКЦ уз присуство председника и представника Већа СНМ и српских организација и удружења из Пуле, Фажане, Пореча, Водњана и Буја.


Након интонирања државних химни Хрватске и Србије и уводног куртоазног обраћања  Милана Рашуле (СКЦ) Г. Петровића, Милоша Бајића (Жупанијско веће СНМ) и Драгана Живановића (СДСС) у културноуметничком делу програма изведене су најпопуларније српске песме из времена Првог светског рата, Тамо далеко и Креће се лађа француска а затим и поема Оскара Давича Ој Србијо. У другом делу програма Слава Обрановић сарадница СКЦ-а је извела и више познатих српских песама попут Ој Мораво моје село равно , Мој Милане и других.


Након свечаног програма настављено је неформално дружење током којег су Г.Петровић и Милан Рашула посебно истакли значај пописа становништва који је започео 13. септембра путем апликације Е-грађани и потребу да се и у личним контактима охрабре сви припадници српске заједнице у Истри да се тако и изјасне. Као Срби, православци, који говоре српски језик и користе ћирилично писмо јер је то веома значајно за очување српског националног бића на овим просторима.