Printer Friendly Version Прослава Петровдана @ 13 July 2021 12:13 PM

Конзул Владимир Марјановић, 12.07.2021. године, у храму "Светог Петра и Павла" у планинском месту Војни Тук, општина Мркопаљ, присуствовао је празничној литургији и прослави славе овог места.

Литургији коју је служио протојереј Милош Орељ из Дрежнице присуствовали су и председник општине Мркопаљ Јосип Брозовић, начелник Сектора за образовање на језику и писму националних мањина у Управи за националне мањине Министарства науке и образовања Р.Хрватске и председник Већа српске националне мањине Града Врбовско Милан Вукелић, заменик градоначелника Града Врбовско Ђорђе Бусић и око 20 мештана и њихових потомака.

Војни Тук је најзападније место у Хрватској које је кроз историју претежно било насељено Србима. Планинским путевима преко Велике Капеле било је традиционално повезано са местима Јасенак и Дрежница. У селу данас стално живи око 25 становника, а најмлађи становник има 53. година. У месту постоји: планинарски дом, хостел (некадашња подручна школа затворена 60-тих година 20 века), као и православни храм у коме се богослужења одржавају једном годишње (под управом свештеника из Моравица). Најближа продавница, апотека, пошта, дом здравља и основна школа налазе ce у шест километара удаљеном центру општине Мркопаљ.