Printer Friendly Version Proslava Petrovdana @ 13 July 2021 12:08 PM

Konzul Vladimir Marjanović, 12.07.2021. godine, u hramu "Svetog Petra i Pavla" u planinskom mestu Vojni Tuk, opština Mrkopalj, prisustvovao je prazničnoj liturgiji i proslavi slave ovog mesta.

Liturgiji koju je služio protojerej Miloš Orelj iz Drežnice prisustvovali su i predsednik opštine Mrkopalj Josip Brozović, načelnik Sektora za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina u Upravi za nacionalne manjine Ministarstva nauke i obrazovanja R.Hrvatske i predsednik Veća srpske nacionalne manjine Grada Vrbovsko Milan Vukelić, zamenik gradonačelnika Grada Vrbovsko Đorđe Busić i oko 20 meštana i njihovih potomaka.

Vojni Tuk je najzapadnije mesto u Hrvatskoj koje je kroz istoriju pretežno bilo naseljeno Srbima. Planinskim putevima preko Velike Kapele bilo je tradicionalno povezano sa mestima Jasenak i Drežnica. U selu danas stalno živi oko 25 stanovnika, a najmlađi stanovnik ima 53. godina. U mestu postoji: planinarski dom, hostel (nekadašnja područna škola zatvorena 60-tih godina 20 veka), kao i pravoslavni hram u kome se bogosluženja održavaju jednom godišnje (pod upravom sveštenika iz Moravica). Najbliža prodavnica, apoteka, pošta, dom zdravlja i osnovna škola nalaze ce u šest kilometara udaljenom centru opštine Mrkopalj.