Printer Friendly Version Proslava "800 godina autokefalnosti SPC i 80 godina od osvećenja hrama Sv.Velikomučenika Georgija na Sušaku" @ 21 November 2019 11:31 AM

Generalni konzul Goran Petrović i konzul Vladimir Marjanović, 16.11.2019. godine, u hramu "Sv.Velikomučenika Georgija" na Sušaku, Rijeka, prisustvovali su svetoj arhijerejskoj liturgiji i obeležavanju "800 godina autokefalnosti SPC i 80 godina od osvećenja hrama Sv.Velikomučenika Georgija na Sušaku". Liturgiji su služili episkop gornjokarlovački Gerasim Popović uz sasluženje sveštenika i monaha iz Gornjokarlovačke eparhije i Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Istog dana, u hramu "Sv.Velikomučenika Georgija" i u svečanoj sali Skupštine grada Rijeke, generalni konzul i konzul prisustvovali su stručno-naučnom skupu, na kome su predavači iz R.Hrvatske i BiH, u dve sesije, govorili o duhovnom i kulturnom značaju hrama, ikoni i njenom značaju u SPC, etosu Nemanjića, osam vekova hrišćanskog punoletstva srpskog naroda i knjizi "Vodiču Arhiva SPC opštine u Rijeci" autora Ljubinke Toševe-Karpowicz, koja je tom prilikom bila predstavljena.