Printer Friendly Version Poseta Opštini Plitvička Jezera @ 21 October 2019 11:39 AM

Generalni konzul Goran Petrović i konzul Vladimir Marjanović, 15.10.2019. godine, nastavili su obilazak Ličko-senjske županije, posetom Opštini Plitvička Jezera sa sedištem u Korenici. U zgradi opštine susreli su se predsednikom opštine Antom Kuvačom, zamenikom predsednika opštine Milanom Prica, potpredsednikom Skupštine opštine Zdravkom Žigićem, odbornikom u Skupštini opštine Jovom Bubalom, predstavnikom Mesne zajednice Korenica Miloradom Beriklava i predsednicom i potpredsednicom SKD "Prosvjeta"-Pododbor Korenica Mirjanom Đević i Milicom Glumac. Sastanku je prisustvovao i predsednik SPC opštine u Korenici, protonamesnik Nikola Malobabić i predsednik veća srpske nacionalne manjine Opštine Plitvička Jezera i zamenik župana Ličko-senjske županije Nikola Lalić. Tokom susreta razgovarano je o mogućnostima ekonomske i kulturne saradnje sa Republikom Srbijom kao i o položaju srpske nacionalne zajednice u ovoj opštini.

Nakon sastanka, ispred zgrade opštine, učenicima koji pohađaju veronauku i nastavu srpskog jezika i ćiriličnog pisma po modelu "C" i veroučitelju, uručena su donacije pomoćne nastavne literature koje su obezbedili Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i Učiteljski fakultet u Somboru.

Generalni konzul i konzul posetili su i pravoslavnu crkvu "Sv. arhangela Mihajla i Gavrila" na Gradini u Korenici (izgrađena 1743. godine) kao i crkvu "Uspenja presvete Bogorodice" u Vrelu Koreničkom (izgrađena 1905 godine).