Printer Friendly Version Посета Општини Плитвичка Језера @ 21 October 2019 11:32 AM

Генерални конзул Горан Петровић и конзул Владимир Марјановић, 15.10.2019. године, наставили су обилазак Личко-сењске жупаније, посетом Општини Плитвичка Језера са седиштем у Кореници. У згради општине сусрели су се председником општине Антом Кувачом, замеником председника општине Миланом Прица, потпредседником Скупштине општине Здравком Жигићем, одборником у Скупштини општине Јовом Бубалом, представником Месне заједнице Кореница Милорадом Бериклава и председницом и потпредседницом СКД "Просвјета"-Пододбор Кореница Мирјаном Ђевић и Милицом Глумац. Састанку је присуствовао и председник СПЦ општине у Кореници, протонамесник Никола Малобабић и председник већа српске националне мањине Општине Плитвичка Језера и заменик жупана Личко-сењске жупаније Никола Лалић. Током сусрета разговарано је о могућностима економске и културне сарадње са Републиком Србијом као и о положају српске националне заједнице у овој општини.

 

Након састанка, испред зграде општине, ученицима који похађају веронауку и наставу српског језика и ћириличног писма по моделу "Ц" и вероучитељу, уручена су донације помоћне наставне литературе које су обезбедили Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, као и Учитељски факултет у Сомбору.

Генерални конзул и конзул посетили су и православну цркву "Св. архангела Михајла и Гаврила" на Градини у Кореници (изграђена 1743. године) као и цркву "Успења пресвете Богородице" у Врелу Кореничком (изграђена 1905 године).