Printer Friendly Version Информације о поплавама у Р.Србији @ 22 May 2014 01:15 PM

Влада Републике Србије прогласила је 15. маја 2014. године ванредну ситуацију на територији Републике Србије због опасности од поплава проузрокованих вишедневним падавинама.

Министарство спољних послова Републике Србије формирало је Кризни штаб, који ће координирати активности везане за прикупљање хуманитарне помоћи и донација из иностранства.

Контакти Кризног штаба Министарства спољних послова:
тел: +381-66-8066-020
е-mail: kriznistab@mfa.rs


Све дипломатске мисије и међународне организације акредитоване у Републици Србији, као и сва дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије у иностранству, обавештени су о најнеопходнијој опреми и средствима која су надлежним органима Републике Србије потребна ради збрињавања угроженог становништва и санирања последица поплава. Такође, достављени су им и бројеви жиро-рачуна које је отворила Влада Републике Србије.

Mинистарство спољних послова изражава захвалност свим страним државама и појединцима који су понудили помоћ Републици Србији.

Упутства за уплату средстава из иностранства - floodrelief.gov.rs
Инструкцију за уплате девизних средстава на жиро-рачун можете преузети овде.

Упутства за достављање хуманитарне помоћи – молимо све грађане који желе хуманитарну помоћ прикупљену у иностранству да допреме за Србију да се обрате најближем конзуларном представништву Републике Србије, са попуњеним обрасцем о садржају пошиљке, који можете наћи овде, како би исти оверили пре пута за РС.


* * *
 

Достава хуманитарне помоћи из ЕУ преко Републике Хрватске

За допремање хуманитарних пошиљки из земаља ЕУ кроз РХ препоручује се коришћење царинског прелаза Бајаково, који је 24 часа дневно отворен за промет свих роба и на којем раде све граничне инспекцијске службе.

Пошиљаоцима се препоручује да поднесу извозну царинску декларацију у земљи одашиљања или у некој другој успутној ЕУ чланици ради бржег завршетка процедура на граници ЕУ.

За робу у вредности до 3000 € извозна декларација се може поднети у свакој излазној граничној царинској канцеларији.

ОПШТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ за лакше слање хуманитарних пошиљки:

1. За пошиљке које шаљу хуманитарне организације регистроване у некој од држава чланица ЕУ


   - потребно је поднети извозну царинску декларацију:

  • хуманитарне организације са седиштем у некој од држава чланица ЕУ могу поднети извозну декларацију у матичној земљи, било којој другој држави чланици ЕУ или у РХ. Ако декларацију подносе на некој царинској канцеларији у РХ извозник може користити AD HOC EORI број
  • хуманитарне организације са седиштем у РХ на извозној декларацији морају користити додељени EORI број


2. Пошиљке које шаљу остала правна лица из ЕУ

   - потребно је поднети извозну царинску декларацију:

  • извозну декларацију могу поднети у матичној држави, било којој другој држави чланици ЕУ или у РХ. Ако правно лице шаље хуманитарну пошиљку у своје име, на декларацији се обавезно уписује EORI број декларанта,
  • уз извозну декларацију прилаже се гратис рачун или изјава да се ради о гратис пошиљци хуманитарне помоћи са пописом робе.


3. Пошиљке које шаљу дипломатска представништва

   - потребно је поднети извозну царинску декларацију:

  • извозну декларацију могу поднети у било којој држави чланици или у РХ
  • ако се декларација подноси у РХ извозник може користити AD HOC EORI број
  • извозној декларацији потребно је приложити попис робе и потврду да се ради о пошиљци хуманитарне помоћи, потписану и оверену од стране дипломатско конзуларног представништва Републике Србије из земље одакле се помоћ упућује
  • препоручује се да се такве пошиљке најаве из дипломатског представништава који пошиљку шаље преко и-мејл адресе: operativno@carina.hr Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели


4. Пошиљке које шаљу физичка лица и групе грађана

   - извоз ових пошиљки обавља се уз усмено декларисање робе и уз обавезно прилагање пописа робе.

За више информација погледати овде.


Хрватске аутоцесте ослободиле су плаћања путарине возила која преносе хуманитарну помоћ за угрожена подручја у Хрватској, БиХ и Србији.
Због евиденције бесплатних пролазака, потребно је доставити назив организације или име и презиме, регистарску ознаку и тип возила, као и податке о улазној и излазној наплатној рампи, на мејл: info@hac-onc.hr Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Саопштење Хрватских аутоцеста можете погледати овде.


* * *

 

Више информација о спасилачким напорима и најважнијим информацијма можете наћи на сајту Министарства унутрашњих послова: http://www.mup.gov.rs/